Centryfuga (wirówka, separator) – urządzenie do odwirowania, odseparowania śmietany od mleka, 1 poł. XX w.
Centryfuga, specjalny separator wirnikowy mający za pomocą siły odśrodkowej oddzielić śmietanę od mleka. Uruchamiane za pomocą siły ludzkiej, na korbę. Konstrukcja żeliwno – metalowa, wsparta na drewnianym czworonożnym stoliku. STANDARD – SEPARATOR g. m. b. H. Verl Kr. Soest
WYMIARY: wys. 68 cm plus, podstawa stolikowa: 73 x 47 x 48 cm
Dar Grzegorza Rynkara
Wirówki mleczarskie (centryfugi) służyły do oddzielania tłuszczu z mleka pełnego, a także do oczyszczania mleka z zanieczyszczeń mechanicznych. Wirówka duża umocowana jest na specjalnej ławce, ma napęd ręczny. Główne części wirówki to podstawa bąka osadzona na wrzecionie oraz rozdzielacz – separator, mający za zadania doprowadzenie mleka do odpowiednich kanałów.