Formy na baby wielkanocne, pocz. XX w.
Żelazne i miedziane formy do wypieku ciast wielkanocnych, niektóre stylizowane w kształcie baranków, zajączków i kwok, otwarte oraz zamykane.
wymiary: wysokość: 16, 23 i 28 cm, średnica podstawy: 10,5; 12 i 16 cm
Dar Marka Dropińskiego, Pilzno.
W Polsce i we wszystkich krajach chrześcijańskich Wielkanoc jest największym, najuroczyściej celebrowanym świętem dorocznym i jednocześnie najważniejszą uroczystością wiosenną. Wiąże się z nią wiele zwyczajów i tradycji ludowych. Polska Wielkanoc to piękne, podniosłe ceremonie i obrzędy, kościelne, oraz niezliczone barwne i wesołe zwyczaje domowe, gospodarskie i towarzyskie spotkania, poczęstunki i beztroskie zabawy.
Bogato zastawiony był zawsze wielkanocny stół. Polskie „święcone” słynęło z obfitości i pełne było smakowitych potraw. Wśród świątecznych ciast prym wiodły słynne po dziś dzień baby wielkanocne, niegdyś pieczone według skomplikowanych, wymyślnych receptur, mazurki z barwnych mas, lukrów i bakalii, serniki biszkoptowe, przekładańce i wiele innych. Aż ślinka cieknie :)